PIV

PIV – PROCESUL DE INTEGRARE A VIEȚII

PSIHOLOGIE FENOMENOLOGICĂ ȘI MUNCĂ CU CONSTELAȚII

PIV este prescurtarea de la Procesul de Integrare a Vieții, un format de constelație dezvoltat de dr. Wilfried Nelles, sociolog, terapeut și trainer de constelații (nellesinstitut.de). Nelles urmărește schimbarea nivelelor de conștiență din perspectiva dezvoltării spirituale. PIV este o abordare terapeutică nouă, care lucrează cu constelații, acestea fiind cunoscute din constelația familială. Este nouă în sensul că spre deosebire de constelația familială și cea sistemică accentul cade nu pe relațiile cu ceilalți oameni, pe poziția ocupată în familie sau în sistem, ci numai și numai pe individ și pe relația individului cu sine însuși.

Focusul este pe integrarea căii individuale, în cursul căreia ne uităm la diferitele etape ale vieții noastre, și prin abordarea cunoscută din constelații familiale, prin constelații integrative (psihologie fenomenologică) parcurgem calea vieții noastre până în prezent integrând tot ce am exclus din ea. În constelația PIV diferitele etape ale vieții sunt semnalate prin numere de la unu până la șapte trecute pe foi de hârtie. Clientul stă la numărul patru, care semnalează etapa de adult, de acolo își alege reprezentanți pentru etapele anterioare semnalate prin hârtiile cu numerele unu, doi și trei. Prin reprezentanți, în modul cunoscut din constelații familiale, se arată ceva clientului. Ceea ce se arată, e un adevăr cunoscut din trecut, care însă până în momentul constelației a rămas neconștientizat. Diferența dintre mișcările cunoscute din constelații familiale și cele din PIV este că în PIV reprezentanții rămân la locul desemnat pentru ei și nu părăsesc acest loc.

Cele șapte etape ale vieții semnalate de PIV corespunde celor șapte nivele de conștiență, cunoscute și din sistemul chakrelor. Cele șapte etape ale vieții sunt: etapa de embrion sau de copil încă nenăscut, copilăria, adolescența, etapa tânărului adult, etapa adultului matur, bătrânețea, moartea. Cele șapte nivele de conștiență sunt: conștiența unității simbiotice (1), conștiența de grup dau de noi (1), conștiență de eu (3), conștiență de sine (4), conștiență de suflet sau de spirit (5), conștiența unității conștiente (6), conștiența totalității (7). Fiecare etapă de viață are propriul său adevăr, înrădăcinat în nivelul său corespunzător de conștiință. Când încercăm să stârpim, să corectăm, să vindecăm adevărurile trăite în etapele anterioare ale vieții noastre, se creează un conflict în noi. Ca adulți, cu ajutorul modelului PIV, putem să ne uităm la aceste diferite adevăruri, putem recunoaște realitatea lor acolo, unde și când și-au avut locul și timpul în viața noastră. Astfel aceste realități pot deveni trecut, nu trebuie să se reîntoarcă în prezentul nostru sub formă de modele repetitive, reacții sau psihoze.

Spre deosebire de ceea ce numim acțiune în mod normal, în cursul unei constelații facilitatorul nu face nimic. El este prezent cu clientul, susține spațiul, ca din adâncurile sufletului clientului ceea ce este legat de tema sa, cu o valoare de adevăr momentană, să se poate manifesta. Acesta are efect. Ce se manifestă, nu știm. Acesta nu poate fi nici controlat, nici comandat. Câteodată vine cu o emoție cathartică, ca un vulcan, altădată e foarte silențios, aproape imperceptibil. Acesta creează un scurt circuit în mintea rațională și trage de sub client pământul încă perceput ca existent. De-asemenea trage și de sub facilitator pământul, deoarece îl aruncă și pe el în necunoscut. Doar că în timp ce clientul poate fi absorbit și tras înapoi de tema sa, înapoi la nivele de conștiență precedente, înapoi la identificarea cu întâmplările, emoțiile și relațiile din trecut și automat se poate începe retrăirea trecutului, facilitatorul rămâne în prezent și ține legătura în continuu cu adultul din clientul de lângă el. Astfel în client se creează o distanță între relațiile și fuziunile din trecut și între sinele actual. Clientul poate sosi în cine e el aici și acum, și în clipa în care acesta se întâmpla, trecutul într-adevăr poate deveni trecut. Recunoașterea trecutului devenit trecut, că nu există nimic în trecut ce trebuie corectat, rezolvat, reparat sau îmbunătățit, poate fi teribil de dureros. Din prezență de adult acesta poate fi îndurat. Poate fi îndurat atât ceea ce a fost, cât și ceea ce este. Din conștiență de copil sau de adolescent însă nu. Abordarea PIV și atunci, când se desfășoară prin formă de constelație exportată pe hârtiile numerotate, și atunci, când se întâmpla în forma unui interviu se întâmplă între doi adulți, este întâlnirea terapeutului adult cu clientul său adult.

Programarea unei ședințe individuale offline sau online se face la adresa de email gergelyedo@gmail.com sau la numărul de telefon: +40751450416.

Pentru constelații în grup e nevoie de rezervarea locului sub Programări.