CLIP

PROCESUL DE INTEGRARE A VIEȚII PENTRU CUPLURI

CLIP (COUPLE LIFE INTEGRATION PROCESS)

Deja am fost și a terapie de cuplu… Des mă caută clienții cu astfel de cuvinte.

Acum câțiva ani încă nu aș fi știut, ce să zic. Că doar e clar, că persoana care mă caută cu astfel de cuvinte, așteaptă ceva de la mine. Așteaptă întorsătura lucrurilor spre bine. Așteaptă încurajare. Poate chiar un complice pentru auto-validare. Nu m-am simțit capabilă pentru asumarea acestora, pentru că acestea îmi cer rolul de femeia cu rețete și de agent de asigurare. Îmi cere să dau rețete pentru a rămâne împreună: dacă lucrezi mult și bine într-un fel anume pe relație, dacă aplici diferite tehnici, dacă asculți de diferite sfaturi, dacă persiști, dacă te ții de…, dacă… atunci primești hârtiile de asigurare care începe cu paragraful și au trăit împreună fericiți până în adânci bătrâneți.

Am discutat des cu prietenii și colegii mei despre terapia de cuplu. Că oare de ce des nu funcționează? De ce mulți fix în mijlocul terapiei de cuplu renunță la terapie și divorțează? De ce atâta dezamăgire și ceartă?

Formarea la Institutul Nelles a adus în viața mea nu numai tatăl, pe Wilfried Nelles împreună cu modelul PIV (Procesul de Integrarea a Vieții), dar și fiul, pe Malte Nelles, cu modelul CLIP (Couple Life Integration Process / Procesul de Integrarea a Vieții Pentru Cupluri). Deși nu lucrez explicit cu acest model de fiecare dacă când sunt căutată de un cuplu, atitudinea, felul de a privi lucrurile și inspirația ce vine din model au avut un impact foarte mare asupra felului în care lucrez cu cupluri. Eu într-adevăr nu trebuie să afirm nimic, în nici un caz adevăruri bătute în cui, procesul însuși vorbește și își spune cuvântul, la fel ca în cazul modelului LIP.

A dispărut stresul, că trebuie să facem ordine în relația de cuplu, că trebuie să rezolvăm conflictele în așa fel încât oamenii să poată pleca acasă cu o relație de cuplu care funcționează ca unsă.

Rămânem cu doi oameni sensibili, deschiși să primească realitatea așa cum este ea. Realitatea, când se arăta cu toate adâncimile și durerile ei, e o putere mai mare decât imaginea ce o purtăm despre ea. Putem să i ne încredințăm. Ne formează, ne reînnoiește, ne conectează și ne umple de viață, fie că rămânem împreună în viitor, fie că ni se despart drumurile. Trage de sub noi tărâmul sigur al acuzațiilor.

În cursul unul CLIP se arată atât trecutul unic individual al celor doi, cât și trecutul comun al cuplului. Acesta este întotdeauna zguduitor, dacă rămâne sau nu cuplul împreună. Se poate vedea cu ce fel de energii a sosit fiecare în relație, ce a fost pachetul unic cu care au contribuit la povestea comună și care, la rândul lui a format acest trecut comun. În același timp se arată și potențialul individual al fiecăruia, și la fel și potențialul comun al cuplului. Acesta este impulsul nou, care vine, ne cheamă și ne atinge din viitor.

Pot lucra cu modelul acesta și în cazul în care clientul vine singur, fără partener. În cazul acesta pot lucra doar pe linia lui / a ei. Modelul funcționează la fel de bine și în cazul cuplurilor homosexuali. Singura condiție e ca cuplul să fie împreună de minim doi ani.

Are o putere și o frumusețe aparte, când cuplul vine împreună. Pentru că acesta nu e spațiul în care discutăm și stabilim lucrurile și regulile, nu e spațiul în care ne certăm și ne împăcăm, unde analizăm și interpretăm, nu e spațiul unde ne asigurăm, că de acum încolo niciodată nu o să ne mai rănească partenerul și n-o să avem parte de nimic neașteptat din partea lui / a ei. Acesta e spațiul în care se arată vitalitatea relației de cuplu. Dacă relația de cuplu nu mai are vitalitate, atunci se arată puterea căilor individuale. Nu bate în cui nimic și nu finisează nimic, ci te deschide și te face să te simți viu.

Sunt recunoscătoare profesorilor mei pentru că mi-au oferit astfel de hărți pentru munca mea, unde nu liberul arbitru, ci adevărul sufletului se arată. Acesta te face responsabil și în același timp te eliberează. Asumându-ți adevărul sufletului răspunzi chemării vieții, și acesta e eliberator. Iar acesta este extrem de greu, dar în același timp poți răsufla ușurat.

Procesul de Integrare a Vieții Pentru Cupluri putem modela cu foi de hârtie la fel cum modelăm PIV-ul. În cazul CLIP femeia se așează pe foaia pe care scrie FEMEIE, iar bărbatul se așează pe foaia pe care stă BĂRBAT. Fiecare în parte își alege reprezentanții pentru trecutul individual și pentru potențialul individual, iar împreună își aleg reprezentanții pentru trecutul comun și potențialul comun. Când reprezentanții își ocupă locul pe hârtia care desemnează reprezentanța lor, cuplul privește împreună mișcările, impulsurile și imaginile care se arată prin reprezentanți. Amândoi văd ceea ce se arată pe de o parte ca un efect din trecut, și pe de altă parte ca o chemare ce vine din viitor. Privirea în comun a unui CLIP ajută cuplul să primească o imagine mai clară, mai onestă despre relația de cuplu. Își pot asuma ceea ce este uitându-se în ochii celuilalt.

Dacă te interesează felul acesta de constelație de cuplu, te aștept cu drag împreună cu partenerul tău (dar poți veni și singur) la o ședință individuală sau la constelație în grup.